Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My little Adam Danish Grows Up

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, April 26, 2010

Kek Batik

Bahan-bahan:
1)Buttercup 250gram atau setongkol buttercup
2)biskut marie satu paket yang harga tak silap RM3.80
3)milo 250gram pek yang kecik sekali
4)susu pekat tin kecil sekali

Cara-cara:
cairkan buttercup ke dalam kuali dan masukkan susu pekat tin kecik kesemuanya. dah agak sebati masukkan milo dan kacau sehingga sebati. kemudian masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan, gaul sehingga rata. masukkan biskut batik ke dalam bekas dan letak ke dalam peti ais. tunggu sehingga kek itu keras dan bolehlah makan..

tarrraaaaaa......


dania amidala: tengah ngupp biskut marie ni..nyum2..sangat best

Semalam

actually nak update blog tapi tak tahu nak tulis apa. Nak kata bz sangat takda pon..kije banyak duk habiskan masa dengan internet je. semalam aku betul2 mengantok + tak larat. Sampai tak pegi sembahyang isyak kat masjid dan mengaji al-quran sikit. lepas je aku makan malam, mandi, solat magrib then tggu isyak dalam 10minit camtu..aku solat isyak and hajat terus tido sampailah pukul 6.30pagi. Memang hari yang paling penat semalam.

Semalam apa yang aku buat sehingga menyebabkan aku penat:
berfacebook
berchatting
tengok cite
buat carta alir
sent design database kepada team work
makan nasi setengah senduk dengan ayam madu+kicap

**takda pula kata aku ni buat kije berat

oklah takda apa nak aku celoteh sekarang..next post tapi tak tahu bilanya..aku teringin nak upload picture aku dizaman budak2..jangan terkejut sudah..sebab budak tu sangat2 kuit..hahahah

dania amidala: rasa nak makan je

Wednesday, April 14, 2010

language jsp guna netbeans

Download
----------------

1. netbean ide 6.7.1
2. MySQLSetup.exe
3. mysql adminstrator 5.0
4. jdk-1_5_0_12-nb-5_5_1-win-ml.exe
5.mysql-gui-tools-5.0-r12-win32.msi
6.mysql-connector-net-1.0.10.1.exe

Pemasangan Sistem
--------------------------------
1.install netbean ide 6.7.1

2.install mysql administrator 5.0

1. install jdk-1_5_0_12-nb-5_5_1-win-ml.exe.

2. install MySQLSetup.exe.Letak serverhost:"localhost" Username:"root" Password="root".
2.1 Install mysql-gui-tools-5.0-r12-win32.msi.
2.2 Install mysql-connector-net-1.0.10.1.exe.
2.3 Buka Start-> MySQL-> MySQL Administrator-> password:"root".

3. Buka perisian netbeans dan new Project->Java Web->Web Application ->Next->Project Name:Sistem->Finish

4. Klik kanan pada projek Sistem di perisian netbeans, pilih Properties->Libraries-> Add JAR/Folder-> mysql-connector-java-5.1.5-> mysql-connector-java-5.1.5-bin.jar.

5. Pilih Runtime-> Database-> Drivers. Klik kanan pada Drivers->New Drivers-> Add->
mysql-connector-java-5.1.5-> mysql-connector-java-5.1.5-bin.jar.

6. Buka Mozilla Firefox dan taip alamat URL ini http://localhost:8080/Sistem/ untuk melihat antaramuka utama sistem. atau run main project kat netbean

p/s:ni aku cuba recall balik netbean yg aku guna untuk jsp pada final project

dania amidala: smile always

cara nak install xampp guna language php

cara nak install menggunakan language php. aku letak menggunakan xampp sebab try guna wamp ada sedikit masalah.

1) download xampp-win32-1.6.7-installer **ni aku kna yang old version..trylah guna yang latest version..
2) install dan ikot seperti video dibawah..jangan ada tinggal sikit pon step dia..dan kalu sudah install tetiba apache ke mysql ke kita strt dia busy atau tak running..cuba restart pc korang



p/s: selamat mencuba...


dania amidala:sangat happy

Tuesday, April 13, 2010

pengalaman praktikal di tati

sekejap saja dah masuk hari ketiga rupanya aku berpraktikal di tati dibawah seliaan muriati bt muda atau dipanggil kak ati..sebilik dengannya je..agak seronok kerana kak ati sangat baik dan banyak membantu aku..

1st day praktikal
sampai2 dalam 7.45am aku lapor diri dibahagian HR..dia suh lengkapkan maklumat diri, then dia kasi aku pas staff praktikal dan kad untuk punchcard..then dia kakak di bahagian HR bawak aku ke pejabat asrama untuk uruskan penginapan..walaupun aku tak tido dan tak jenguk langsung bilik yang aku dapat tu..hehehe..lepas semua settle pasal penginapan, aku ke fakulti komputer, media dan teknologi (FKMT)..so takda r sesat sangat sebab before apply aku dah pernah singah ke sini sattle pasal permohonan praktikal..so masuk dalam pejabat tu jumpa dekan..fuyoo dekan ni agak baik and friendly jugak..banyak dia tanya aku..pasal final project aku, pernah guna language apa..aku pon pok pek pok pek..dan dekan banyak nasihat kat aku..aku pon senyum2, angguk2, iyea2..pahtu dekan cakap fakulti ni dalam proses nak buat sistem timetable guna php..dia pon harap aku boleh involve bila meeting nanti..dekan pon call supervisor aku kak ati..
kami pon salam2 then sembang2..lepas semua sattle kak ati bawak aku ke pejabat dia..sembang2..kak ati cakap rileks2 dlu hari 1st ni..wak r research dlu pasal timetable tu ke..tapi kak ati mmg baik tak tahan siap tunjuk tandas kat aku..nak solat, solat je dalam bilik ni guna kain semyang kak ati...okeyy...tapi tak tahan, aku panggil kak ati puan kak ati bahasa dia akak..ahaaaa..last2 dia pon cakap panggil dia kak ati sudahlah..habis 1st day paraktikal.

2nd day praktikal
aku sampai awal gila 7.30 dah terpacak dalam bilik..dengan mata ngantok tahap gaban..tak suka betul..aku pon baca2 paper and wak laporan skit..aku pon cakap kat kak ati, kalu ada kije gitau r..then dia pon kasi kerja suh wak iklan utk course yang shortsem nanti guna photoshop..dia tnya pandai tak???aku time tu dah telan air liur..gila aku mana pernah guna..dah r fail bahagian design2 ni..so explore r dan install software adobe illustrator cs3 nak design iklan tu..ada dekat setengah hari gak dok godek2..dah tak pandai..tnya orang pon susah nak tunjuk..banyak sangat tool kna pakai..so buat2 nampaklah hasilnya..aku pon sentlah iklan tu kat member aku suh komen, ok ke tak..dia cakap ok dah..kalu markah dia kasi 9/10..fuyoo igat ke dapat 1/10..maklum r budak baru belajar..aku pon tunjuk kat kak ati..aku buat dalam 2 design iklan tu..kak ati tengok dia pon cakap, bground tu tambah r bunga2..adushhh bunga2 pulak..aku pon wak bnga2..nak balik tu kak ati cakap siap sent r kat email dia..selain keje design aku, aku explore apa yang patot nak guna php ni..hbslah ari ke-2 aku praktikal

3rd day praktikal
aku sent design aku wak kat kak ati dalam 4 design iklan..pagi ni kak ati tengok, dia suka design 1st aku..dia suh kurangkan sikit dark tu..aku pon baiki..sambil tu wak research pasal system timetable..perhhh jumpa sioot system timetable..snglah nak buat nanti..sebijik sejibik benda yang aku nak buat nanti..so aku xplore camne nak guna php je..aku semua dah install tapi macam tak connect je..xtau apa masalah wamp aku ni...takpe hari masih muda..cuba lagi..

dania amidala:happy je..

Friday, April 02, 2010

my niece

wan damia zuhairah bt wan mohd zaki..
my 1st niece..rindu sangat kat mia..
bukan apa aku rindu nak mengusik mia.
dia sangat-sangat kedekut kalu ambik barang dia.
contohnya aku usik nak duk atas sofa khas dia yang warna putih..
cakap nak pukul teddy bear dia..huishhh marah gila..
mia ni boleh kata anak ayah r..sayang sangat..
pahtu aku suka mengusik mia time gelap.
pantang gelap skit..duk sebutlah gelap2..
macam ayah dia penakotnya..
masa ibunya pregnent daniels..dia ni sayang betul adiknya
duk gosok-gosok perut ibunya cakap baby..
ciom perut ibu dia..mia ni xleh marah sikit
tinggi suara sikit, nangis selalu r..
manja sangat..macam ayah dia je


ni wan mohd daniels bin wan mohd zaki
tanggal 31/3/2010 daniels lahir dalam pukul 1.30pagi..
anak kedua abang aku..excited nak balik tengok daniels.
muka daniels sama macam muka mia masa baru lahir..
tapi tengok pada daniel matanya macam mata abang aku je.
maklum r abang aku ni memang manja tahap gaban masa kecik
mata daniels ibarat macam mata abang aku tengah nangis time kecik2 dulu..
muaahhhh kat mia dan daniels..
rindu kamu semua..



dania amidala : homesick

Soledad



If only you could see the tears in the world you left behind
If only you could heal my heart just one more time
Even when I close my eyes
There's an image of your face
And once again I come to realise
You're a loss I can't replace

Soledad
It's a keeping for the lonely
Since the day that you were gone
Why did you leave me
Soledad
In my heart you were the only
And your memory lives on
Why did you leave me
Soledad

Walking down the streets of Nothingville
Where our love was young and free
Can't believe just what an empty place
It has come to be
I would give my life away
If it could only be the same
Cause I can't still the voice inside of me
That is calling out your name

Soledad
It's a keeping for the lonely
Since the day that you were gone
Why did you leave me
Soledad
In my heart you were the only
And your memory lives on
Why did you leave me
Soledad

Time will never change the things you told me
After all we're meant to be love will bring us back to you and me
If only you could see

Soledad
It's a keeping for the lonely
Since the day that you were gone
Why did you leave me
Soledad
In my heart you were the only
And your memory lives on
Why did you leave me
Soledad

p/s: memories...T-T

dania amidala: menghitung hari nak jumpa wan damia zuhairah & wan mohd daniels