Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My little Adam Danish Grows Up

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, April 13, 2010

pengalaman praktikal di tati

sekejap saja dah masuk hari ketiga rupanya aku berpraktikal di tati dibawah seliaan muriati bt muda atau dipanggil kak ati..sebilik dengannya je..agak seronok kerana kak ati sangat baik dan banyak membantu aku..

1st day praktikal
sampai2 dalam 7.45am aku lapor diri dibahagian HR..dia suh lengkapkan maklumat diri, then dia kasi aku pas staff praktikal dan kad untuk punchcard..then dia kakak di bahagian HR bawak aku ke pejabat asrama untuk uruskan penginapan..walaupun aku tak tido dan tak jenguk langsung bilik yang aku dapat tu..hehehe..lepas semua settle pasal penginapan, aku ke fakulti komputer, media dan teknologi (FKMT)..so takda r sesat sangat sebab before apply aku dah pernah singah ke sini sattle pasal permohonan praktikal..so masuk dalam pejabat tu jumpa dekan..fuyoo dekan ni agak baik and friendly jugak..banyak dia tanya aku..pasal final project aku, pernah guna language apa..aku pon pok pek pok pek..dan dekan banyak nasihat kat aku..aku pon senyum2, angguk2, iyea2..pahtu dekan cakap fakulti ni dalam proses nak buat sistem timetable guna php..dia pon harap aku boleh involve bila meeting nanti..dekan pon call supervisor aku kak ati..
kami pon salam2 then sembang2..lepas semua sattle kak ati bawak aku ke pejabat dia..sembang2..kak ati cakap rileks2 dlu hari 1st ni..wak r research dlu pasal timetable tu ke..tapi kak ati mmg baik tak tahan siap tunjuk tandas kat aku..nak solat, solat je dalam bilik ni guna kain semyang kak ati...okeyy...tapi tak tahan, aku panggil kak ati puan kak ati bahasa dia akak..ahaaaa..last2 dia pon cakap panggil dia kak ati sudahlah..habis 1st day paraktikal.

2nd day praktikal
aku sampai awal gila 7.30 dah terpacak dalam bilik..dengan mata ngantok tahap gaban..tak suka betul..aku pon baca2 paper and wak laporan skit..aku pon cakap kat kak ati, kalu ada kije gitau r..then dia pon kasi kerja suh wak iklan utk course yang shortsem nanti guna photoshop..dia tnya pandai tak???aku time tu dah telan air liur..gila aku mana pernah guna..dah r fail bahagian design2 ni..so explore r dan install software adobe illustrator cs3 nak design iklan tu..ada dekat setengah hari gak dok godek2..dah tak pandai..tnya orang pon susah nak tunjuk..banyak sangat tool kna pakai..so buat2 nampaklah hasilnya..aku pon sentlah iklan tu kat member aku suh komen, ok ke tak..dia cakap ok dah..kalu markah dia kasi 9/10..fuyoo igat ke dapat 1/10..maklum r budak baru belajar..aku pon tunjuk kat kak ati..aku buat dalam 2 design iklan tu..kak ati tengok dia pon cakap, bground tu tambah r bunga2..adushhh bunga2 pulak..aku pon wak bnga2..nak balik tu kak ati cakap siap sent r kat email dia..selain keje design aku, aku explore apa yang patot nak guna php ni..hbslah ari ke-2 aku praktikal

3rd day praktikal
aku sent design aku wak kat kak ati dalam 4 design iklan..pagi ni kak ati tengok, dia suka design 1st aku..dia suh kurangkan sikit dark tu..aku pon baiki..sambil tu wak research pasal system timetable..perhhh jumpa sioot system timetable..snglah nak buat nanti..sebijik sejibik benda yang aku nak buat nanti..so aku xplore camne nak guna php je..aku semua dah install tapi macam tak connect je..xtau apa masalah wamp aku ni...takpe hari masih muda..cuba lagi..

dania amidala:happy je..

2 conteng disini:

Kamen Rider said...

upload la gmbor iklan mu buat tu.
nk tgk. hahaha

Dania said...

hahahhaha...malu r aku..sbb dok selawo design mu kamen..

saya budak baru belajar...