Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My little Adam Danish Grows Up

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, September 04, 2010

suasana aku pabila tiba hari raya

kamu kamu semua tahu kenapa saya suka sangat balik kampung kemaman??
tak kisahlah balik kampung sebab raya ke, sebab pape. Tapi yang pasti sangat best dan meriah.
ok saya nak share sumthing suasana raya aidilfitri di kampung kemaman aka belah family my mum..

kebiasaanya pada malam raya atau dua hari sebelum raya, semua family dah balik rumah tok..so kitaorang family akan buat buka pose ramai-ramai. samaada tempah siap2 makanan atau masak sendiri..tapi kalu masak sendiri biasanya dorang semua dah dibahagikan tugas..contohnya family mak long kena masak apa, family mak ngah kena masak apa sampailah ke family aku dan family sucah yang last sekali. petang tu, kitaorang pom bawak makanan masing-masing..pasang meja panjang yang panjangnya 4kereta boleh masuk dalam garaj kete tu..so faham2lah panjangnya..lebih kurang macam kenduri pulak kalu berbuka pose ramai-ramai..al maklum r cucu-cucu haji manaf dan hajah chik ni ramai..tu tak termasuk cicik dengan mak ayah kitaorang lagi..ok lepas je kitaorang berbuka ramai-ramai kat garaj kereta tu, kitaorang akan sembahyang magrib, isyak dan terawih beramai-ramai dalam rumah tok..sampai dua peringkat level sembahyang tu..syok tau..bagi yang tak boleh sembahyang pulak, ditugaskan kemas pinggan mangkuk yang berbuka tadi..hahahha..masalah curi tulang disini takkan muncul.sebab rasanya dah tanggungjawab kot..ni untuk 2hari sebelum raya.

untuk malam raya pulak, petang-petang tu ayah-ayah dan sepupu2 yang laki sangat-sangat sibuk berbanding yang perempuan. sebab dorang ditugaskan bakar sate untuk buka pose dan hari raya esok..time ni memang kemuncaklah bestnya balik kampung. tak join memang satu kerugian tau..time tulah boleh beramah mesra, bergurau senda..lepas buka pose semua dan solat jemaah ramai-ramai..agenda meletupkan berbagai-bagai bunga api, mercun..aksi ini agak bahaya tapi memang enjoy..sponsor terbesar bahagian bunga api and mercun adalah ayah da..memang banyak gila r beli..xhabis main kat rumah tok, malam tu kitaorang balik rumah dalam pukul 11.30malam sambung pulak main kat rumah..kekekeke..dan malam tu jugak mak-mak ayah akan bertukar hadiah.. contohnya seperti baju-baju raya dan sebagainya..

ok untuk pagi raya pulak, biasanya bangun pagi2 bersiap, aku dan family tak pergi lagi solat hari raya so kami akan bermaaf-maafan dan ambik gambar dengan ma abah dan adik beradik before pergi solat hari raya. lepas semua dah siap, kami sekeluarga akan ke masjid, lepas solat masjid..semua sepupu2, mak ayah, tok akan berkumpul kat pusara arwah tokki kat jabur kabur.. time tu memang sedih sangat-sangat..lepas balik dari kubur, semua akan ke rumah tok. acara nilah yang ditunggu-tunggu semua..kumpul ramai-ramai saudara mara, kitaorang akan takbir dulu..time tu aku tak boleh tengok tok..pasti sedih..mesti tok teringatkan arwah tokki..lepas takbir..mak ayah dan sepupu yang nak kasi duit raya akan bersalam-salam dlu dan dorang ambik port khas utk bhgi duit raya..so yang kecik sekali smpailah yang besar..yang belajar U atau tak bekerka lagi..akan beratur untuk menadah tanganlah..apa lagi kan..lepas siap-siap kasi ampau semua..masa ditunggu-tunggu untuk ambik gambar family..lepas siap semua, kalu sempat kitaorang akan makan dlu..biasa menu rumah tok, sate dan nasi dagang..dah ready semua, kitaorang semua akan konvoi ramai-ramai ke rumah tok-tok sedara pulak..

ok agenda bila sampai rumah tok-tok saudara pulak, sampai je kitaorang salam-salam dan duduk terus takbir dan baca doa..lepas tu barulah nak mengisi tangki..dah siap semua salam-salam ke rumah tok saudara yang lain pulak..kiranya sampai pukul 2-3 petang jugak baru siap satu kemaman round rumah tok-tok saudara semua..time tu semua dah keletihan..sampai je rumah tok terus tidolah apalah..macam-macam aksi dah..tapi family aku tak habis lagi..kalu kitaorang larat, kitaorang akan ke beserah kuantan pulak..beraya belah family abah..tapi kadang-kadang raya ke2 pagi baru pergi kuantan..tengok atas kelaratan kitaorang satu family r..
itulah agenda kami sekeluarga pabila hari raya..that why aku suka sangat-sangat balik kampung..

tu part bila hari raya, tak masuk part bukan hari raya pulak..ada masa aku cite part bukan hari raya pulak atau majlis-majlis lain.

dania amidala:harap raya tahun ni, lebih gembira walau aku dah hilang sesuatu raya tahun ini berbanding tahun lepas atau 4 tahun lalu..

4 conteng disini:

9W2HRZ said...

weh.. jabur "kubur" kate org kemamang...

Dania said...

yeke??..bkn situ tempat nama jabur ke??dari zman aku kecik lagi...semua panggil jabur kubur..hihihi...xtau plak sejarah dia

Cinta Talib said...

i loikeeeee..... hihi... raya ni cipta satu lg sejarah sebab raya dgn arissa....

Dania said...

hahahha dan raya tahun ni, mel bagi duit raya...hahahaha...jom kita beraya rmh tok kak teh..