Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My little Adam Danish Grows Up

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, July 29, 2010

wajah baru

yeahhhh alhamdulillah akhirnya aku dapat jugak tukar templete baru...siap dalam masa setengah jam..cayalah..biasa aku ni agak cerewek bab memilih templete..hihihi..dah penat asyik orang gtau xleh nak tengok blog aku..background hitam jek..so aku try open blog aku..tengok-tengok betul kuar background hitam jek..aku suka templete ni, agak simple..dah kena dengan jiwa aku..hihihi..okeylah dah pukul 8 malam, aku nak pergi mandi and makan spageeti dulu..yummy-yummy..sapa nak spageeti, sila angkat tangan cepat...sedapppp...hihihi

dania amidala:mood sangat bahgia sekarang

Friday, July 23, 2010

ho ho ho balik kampung

yeaaahhh yeaaahhhh..setelah genap dua minggu aku berada di kl..aku boleh balik kampung...hihihi plus dapat extra cuti dua hari..so aku datang kl semula ari selasa..yabedabeduuuu....padahal balik pom sebab konvo..konvo hanya alasan je, yang sebenarnya..hati aku takda excited nak konvo sangat..dah takda makna nak konvo-konvo ni..semua aku tak prepare..dan thanks kepada nabil tolong ambikkan jubah aku, tlg beratur panjang2..hehehe....yang pasti dlm mind aku, dapat balik kampung, jumpa parents...rindunya tak tertanggung..hari-hari je call tak dapat jumpa even sekejap je cakap..hahhaha...excited mengalahkan jumpa buah hati jek..tak leh blah betul aku ni..hihihi..biarlah, apa orang nak cakap kat aku pom..yang pasti aku rindu kat family aku. tadi petang masa on da way balik kije, my mum call before tu mesej2 je..tapi topik mesej tu membuatkan aku tak tentu arah, nak tau jugak kesudahannya..so lepas my mum balik darai masjid, dia terus call..banyak gak sembang, semua topik sembang..tapi topik petang ni agak hottttt...sebab berkaitan life and future aku...auuuwwww malu saya..tak tahu kot-kot ma aku ni nak trick aku or nak tgk hati dan perasaan aku macam mana..kadang-kadang ma ni terlalu kuat menduga orangnya dan egonya boleh tahan..sampai aku yang ego tinggi melangit boleh kalah.....balik ni nak cakap siyes-siyes dengan ma..biarlah apa nak jadi pom..malu ke apa ke nak jugak, tak kira r..hihihihi...moga-moga dengan berkat doa aku akan termakbul jua..insyaallah...aku ingin menjadi yang lebih baik dari sebelum ini..kesilapan lalu bukan bermakna aku akan gagal dan kecewa selama-lamanya..mungkin perjalanannya je yang berbeza..tapi aku masih mampu mengecapinya sama seperti impian sebelumnya..insyaallah..moga aku tak lupa diri, lupa keluarga, lupa kawan-kawan yang support aku dan yang paling penting kebahgiaan datang kepadaku buat selama-lamanya..insyaallah, terima kasih my family...

dania amidala:excited blk kampung sambil layan the karate kid

Wednesday, July 21, 2010

Task dan Pengalaman di Encoral

Hari ni merupakan minggu ke2 aku bekerja di company ni..aku telah mendapat task baru lagi..iaitu buat sistem spms in jsp+java dan sistem spp in jsp+servlet..uwaaaa sistem spp paling aku takot..sbb main dengan servlet kesemuanya..aku mana ada basic servlet..tak pernah buat and study pom..so kenalah faham apa tu servlet..try study sendiri dlu..sistem ni aku akan pergi ke site putrajaya..yang spms ni kat site penjara kajang..so far tak payah ke putrajaya lagi..aku belajar dan buat sistem kat penjara dulu..dah ok baru ke putrajaya..so far spp aku kena study user manual dulu..study dan faham flow dia..ada masa lagi nak faham servlet

kira banyak jugaklah aku belajar..coding makin lama makin susah je supervisor aku kasi..bukan macam aku wak fyp dulu2..berterabur coding, tak ikot susunan..kekekeke..setiap coding kena susun dan bagi komen..aku belajar camne nak tarik file dari server, camne nak ambik data dari server letak dalam local..camne nak import, export data dan banyak lagi....so far, aku masuk ni..tak da lagi staff sini2 marah2 kat aku ke..baiklah..alhamdulillah..takda tekanan sangat..sumtime jelah bila aku lost nak buat coding..tapi so far alhamdulillah..aku harap aku makin maju dalam programming ni..berusaha dania..ni kan target dan impian anda untuk capai apa yang dihajati..jangan pandang ke belakang lagi..dania mampu harungi...akan ku buktikan, insyallah.."kecewa hari ni bukan bermakna kecewa selama-lamanya dan tak boleh berjaya"..chayoookkk....chayooookkk

dania amidala: all da best n success

Tuesday, July 20, 2010

rinduku tak terkata

pejam celik pejam celik dah masuk minggu kedua aku bekerja kat encoral nih..so far, aku sangat suka kerja kat sini..hihihi..fikir-fikir cam sayang nanti nak pindah ke tempat lain.tapi kan aku rasa sepanjang kerja ni, banyak duit aku habiskan kat telefon jek..makanan tak da sangat..sebab aku makan tenghari je, malam juz roti..xtau kenapa perut aku rasa kenyang jek..hari ni dah dua or tiga kali call my mum..kekeke..padahal takda apa sangat nak sembang or bagitau tapi sebab rindu punya pasal, dengar jelah my mum berceloteh..asal telefon tanya wak apa?, ada kat mana?sihat?kim salam kat abah..kekekeke..dialog sama jek..setiap hari aku akan call or my mum n abah call..dan kesian plak kat abah..nak tau perkembangan anak comel dia yang sorang ni..melalui my mum jek, tanya my mum je..anak comel dia ok tak kat sana, buat apa, sihat tak..ada sekali dua je aku call abah..tak reti nak sembang dengan abah..asal sembang kena dengar tazkirah agama, ceramah itu ini, jaga diri baik2, jaga akhlak, jg nama baik keluarga n blah blah blah...kekekek..sorry abah..nanti mel sembang dengan abah pulak yea..sabtu tengahari ni mel balik erk..kita sembang puas2, mkn sma2, tgk tv sma2, g masjid sma2..okey abah ku yang tersayang...tapi kan aku rasa sejak aku duk kl ni cam makin kerap family aku akan datang kl..percayalah..this week abang aku datang, pahtu weekend ni aku balik kampung..nextweek family aku datang kl..yabadabeduuuu...sukanya..tak terasalah duk jauh dari family..rindu betul kat family aku nih..sabar jek..sampai demam2 aku rindu punya pasal..yelah 1st time aku duk jauh dari family..mana tak sakitnya..walau hari-hari call pom...sayang u all semua..abah, ma, n adik2 aku..ma abah terima kasih support mel dikala susah, senang, sedih, gembira..mel nak apa semua akan termakbul..lambat atau cepat je..tapi yang pasti semua dapat..terima kasih ma abah..hihihi..i love u..

dania amidala:demam+sakit tekak+sakit kepala+selsema, nak ma abah

Monday, July 12, 2010

1st day kerja

ni merupakan 1st day aku kerja dibidang aku..before ni dah kije tapi syarikat family takdalah risau gila-gila family aku..memang 1st time berdikari sendiri, cari rmh sewa sendiri, pergi kerja sendiri tanpa bantuan family pom..huahuahua..aku sampai kl pom bukan bantuan family..aku bertolak dari kemaman pukul5petang sampai kat rmh sewa aku..tasik height apartment pukul8.30 malam..dengan ditemani farah dan izat..thanks to izat belanja mkn minum,drive n hantar aku sampai kat rumah sewa walau mendera aku supaya jangan tido dlm kete sampai kl dengan pasang volume radio kuat2 macam nak pecah jantung aku, ugut nak simbah air r kat muka..dan thanks pada farah sebab angkat barangku sampai ke rumah..hihihi...1st aku dapat rumah sewa ni melalui mudah.my..punya risau family aku sampai kan mak sedara aku pom sama..biasalah kl semua tak percaya dah melalui internet...lagi berganda-ganda r dorg tak percaya..tapi setelah sampai rumah sewa..alhamdulillah aku langkah kanan..semua baik-baik, ok, xda buat hal mengarut2..yang paling takot masuk lelaki..

aku kesian kat family aku, punya berat hati nak lepaskan aku kerja kat kl..banyak kali tanya nak pergi ke???tak payahlah..tunggu je kije sini..dengan nada sedih..xsampai 15minit bertolak dah call tanya ada mana, padahal baru ada rumah mummy izat..duk minum2 dulu, sembang2..lepas tu sejam lepas tu call lagi tanya ada kat mana..sampai bgtau cepat2..ya allah susahnya family aku nak lepaskan aku..worried betul2 abah n ma..sampai trs aku message gtau dah sampai..pah2 terus dorg call tanya camne, ok tak??selesa tak??camne housemate??org mana??dah kenal ke??duk bilik mna??bilik ada berapa??kat mana??tempat kije jauh tak??bertubi2 soalan..penat tak hilang lagi..hihihihi..lepas tu dorang pesan, nanti nak suruh che da (adik abah) g tengok aku..kebetulan memang adik abah tinggal kat kl..ada jugak orang monitor aku..

dan sampai je rumah sewa, aku tanya housemate aku camne nak ke metro centre tempat aku kije..dorg suggest jln kaki je sbb dekat sgt..naik bus macam tak berbaloi je..bus pom tak lalu kat situ..so aku pom jalan kaki..tgh2 jln kaki..my mum msg tanya dah pergi kije??camne ok tak??pergi dgn apa??nak transpot ke??pah2 my mum pesan, msglah nasir gtau kije sini and ma kim salam...huhuhu..aku pom cakap tgklah..sampai tempat kije..alhamdulillah ok gak..staff ok smua..mcm islamic skit company ni..zohor n asar dorg azan...setiap department akan dengar azan..i like...siap ada surau lagi tuh..tapi yang tak tahan rasa sepanjang aku kije ada empat kali my mum call tanya camne, abah dua kali kot lepas tu mak sedara aku lagi call tanya camne...aduhhh, buat aku cam budak kecik je bila fikir-fikir..tapi dorang memang worried gila..waktu pagi, semasa dlm perjalanan kije my mum msg, abah msg suh jaga diri baik-baik..aku nak ucap terima kasih, masih ada yang sudi take care aku, carring aku, jg betul walau jauh dari pandangan..dan thanks pada shahrul sudi care me, carring walau aku ni agak sombong, dingin jek ..tak tunjuk betul2..give me time time ok...sorry yea...dan tak lupa pada herda dan farah..korang berdua memang sahabat terbaik r...walau jauh sentiasa pesan itu pesan ini..macam ma dan abah aku jek..risau jugak yea..kekekke

nilah antara kenangan aku merantau untuk mencari nafkah dan 1st time keluar dari terengganu sorg2 diri...1st time tu jauh dari family dan berdikari sendiri...tapi satu aku mintak kat ma abah janganlah risaukan mel, mel tau jaga diri..mel takkannya kuar dengan laki bukan2..akan jaga diri sebaik-baiknya..pah2 ma abah nak kete...penat r, jln kaki..huhuhu..bolehlah...kete jek...tapi rasa kalu tak beli kete compirn duit aku habis gak..hari-hari call family..bukan sekali sehari, ada berpuluh2 kali call..habis kat situ je, lagi satu aku rsa every weekend mesti asyik balik kg jek..

dania amidala:penat kije g jln kaki...nak kete..huhuu

Tuesday, July 06, 2010

keputusan aku

aku nak post sumting dalam blog ni..tapi setiap kali aku nak post mesti berkenaan emo je..bilalah emo aku akan kembali seperti sedia kala..aku harap dengan aku melangkah ke fasa baru dalam hidup aku, dapat mematangkan aku, dapat merendahkan ego aku yang terlalu tinggi, aku dapat meningkatkan taraf hidup aku dan yang penting aku tak mudah terpengaruh, tak lupa agamamu, akan ku jaga akhlak, batas-batas pergaulan, nama baik keluarga dan tak berubah kearah yang lebih buruk berkenaan pemakaian aku..aku harap aku akan enjoy nanti bila melangkah ke fasa ini.. dalam fasa ini banyak aku perlu lakukan dalam hidup aku ni, aku dah tak boleh main-main macam zaman study dulu..aku kena fikirkan diri aku..aku harap dengan pengalaman ni nanti dapat mengajar aku menjadi lebih matang, lebih berhati-hati, lebih dewasa..dan semuanya akan baik-baik saja..sentiasa menyebelahi aku, sentiasa melindungi aku..maafkan aku tak stay kije kat kampung je, tak mendengar katamu..aku tak nak benda yang aku alami terjadi lagi, aku nak kejar kerjaya aku dulu..hal kita tolak tepi dulu..kalu awak adalah untuk saya, awak akan tetap tunggu saya walau camne kam..walau lama macam mana, apa keadaan sekali pom..moga-moga allah lorongkan hati saya dan hati awak bersama kalu itu kehendaknya, itu yang terbaik..sama-samalah berdoa, tapi sekarang biarlah aku cari hidup aku, cari diriku dulu..aku tak boleh buat keputusan yang terburu-buru..ini berkaitan hidup aku sampai akhir hayat..moga dengan keputusan aku ni adalah yang terbaik, yang diredhaiNya..

dania amidala:melangkah ke satu fasa baru dalam hidup

Thursday, July 01, 2010

tempat aku suka panggil aku...

alhamdulillah akhirnya tempat yang aku nak pergi call jugak..suh datang interview..petang ni aku naik kl dengan dua buah kete..1 family abg aku dan satu lagi bestfriend abg aku..aku tumpang kete zikri..asalnya plan nak g kenduri cousin aku..alang2 aku pom pergi skali interview kat tempat aku nak sangat tu..hihihi..hope ok, masa conversation interview by phone...perhhhh speaking berabuk orang tu..takot lak..tp aku pk wak apa nak takotkan, ala bukan dia kenal pom..cakap g lah bi pom..sekali je jumpa pom..kekekke..hrp performance aku masa interview ok esok..tak prepare apa2 pom..baca java ke, software engineering ke..or basic it...huahuahua..goreng saja r, xsempat dah..dah dia call baru tadi..harap adalah rezeki aku dengan fatin kat sana..huhuhu

now aku cuba practice ckp bi..jgn nanti dalam kete zikri cakap apasal lak mel ni ckp bi..dah xbtl agaknya...kekekeke..aku dengar lirik hush hush ni cam best lak..leh motivasi aku..tambah2 aku sekarang jadi macam ni..tapi sejak akhir2 ni rmai pulak duk ganggu, bkn nak prsan..aku bukan nak main perasaan orang..dah orang cucuk aku layan jelah..tak salah..aku tak beri harapan dan aku takkan main perasaan orang..itu lagi better, supaya aku boleh lupa benda yang lepas..mel tak berdendam dengan mana2 lelaki tapi juz beringat je atas apa yang berlaku..hihihihi

jom layan lirik hush hush pada yang terasa sila maafkan aku..
kekekkekekekke...

I never needed you to be strong
I never needed you for pointing out my wrongs
I never needed pain, I never needed strain
My love for you is strong enough you should have known

I never needed you for judgment
I never needed you to question what I spent
I never ask for help, I take care of myself
I don’t why you think you got a hold on me

And it’s a little late for conversations
There isn’t anything for you to say
And my eyes hurt, hands shiver
So look at me and listen to me because

I don’t want to stay another minute
I don’t want you to say a single word
Hush hush, hush hush, there is no other way
I get the final say because

I don’t want to do this any longer
I don’t want you, there’s nothing left to say
Hush hush, hush hush, I’ve already spoken
Our love is broken, baby, hush hush

I never needed your corrections
On everything from how I act to what I say
I never needed words, I never needed hurts
I never needed you to be there everyday

I’m sorry for the way I let go
From everything I wanted when you came along
But I am never beaten, broken not defeated
I know next to you is not where I belong

And it’s a little late for explanations
There isn’t anything that you can do
And my eyes hurt, hands shiver
So you will listen when I say, baby

I don’t want to stay another minute
I don’t want you to say a single word
Hush hush, hush hush, there is no other way
I get the final say because

I don’t want to do this any longer
I don’t want you, there’s nothing left to say
Hush hush, hush hush, I’ve already spoken
Our love is broken, baby, hush hush

No more words, no more lies
No more crying
No more pain, no more hurt
No more trying because

I don’t want to stay another minute
I don’t want you to say a single word
Hush hush, hush hush, there is no other way
I get the final say because

I don’t want to do this any longer
I don’t want you, there’s nothing left to say
Hush hush, hush hush, I’ve already spoken
Our love is broken, baby hush hush

Hush hush, hush hush, I’ve already spoken
Our love is broken, baby

dania amidala:excited + berdebar nak g interview esk